Porc au grain

exclusief varkensras uit Zuid-West Frankrijk

Het Label Rouge Porc au Grain, ook wel Graanvarken, is een exclusief varkensras uit Zuid-West Frankrijk. Het vlees van het graanvarken kenmerkt zich door de mooie structuur en rijke smaak. Het is doorgaans iets minder vet, maar zeker niet minder mals. Kenners roemen het graanvarken vanwege het droge vlees, hetgeen de houdbaarheid aanzienlijk vergroot. Het graanvarken groeit op natuurlijke wijze op. Dat betekent onder andere dat de biggetjes na de geboorte in alle vrijheid kunnen groeien en zich voeden bij hun eigen moeder in de buitenlucht.

Porc au Grain varkens lopen vrij rond op de groene heuvels van Frankrijk. De voeding is GMO-vrij en bestaat voor 75% uit granen, waarvan minimaal 35% maïs en natuurlijke proteïnen en mineralen. Het gebruik van diermeel en/of groeihormonen is niet toegestaan. Preventieve antibiotica is verboden. De dieren worden gehouden volgens het exclusieve Label Rouge regelement. Dit kwaliteitskeurmerk wordt sinds 1968 afgegeven door het Franse ministerie van Landbouw. Label Rouge hanteert een streng regelement, waarbij de boeren gedurende de gehele cyclus onderhevig zijn aan controles die uitgevoerd worden door onafhankelijke, externe organisaties. Mocht er een overtreding plaatsvinden, dan wordt de overtreder levenslang buitengesloten. Ieder dier krijgt een persoonlijk identiteitsnummer, zodat er absolute traceerbaarheid is.

Naast het Label Rouge keurmerk draagt het Porc au Grain het Europees gevestigde IGP-keurmerk (Indication Géographique Protégée). Dit keurmerk garandeert de herkomst uit een specifiek benoemde geografische streek. De graanvarkens worden gehouden in de omgeving van de Franse regio Dordogne. Omdat er in de Dordogne nog zo goed als geen industrie is gevestigd, behoort de Dordogne tot één van de schoonste gebieden van Europa. Kortom, een prima plek om als dier op te groeien. De rustige, natuurlijke omgeving en ambachtelijke manier van houden komen terug in de smaak en structuur van het vlees.

Porc au grain