Zeeuws Scharrelvarken

Zeeuwse rust en ruimte

Het enige echte Zeeuwse scharrelvarken is alleen voor de liefhebber; een smaakvol streekproduct. Niet alleen de smaak van de Zeeuwen is bijzonder, maar ook het achtergrondverhaal is exceptioneel.

De familie Stoutjesdijk runt al sinds 1932 een agrarisch bedrijf. In het prille begin was dit een gemengd bedrijf met koeien en akkerbouw. In 1960 maakten de koeien plaats voor varkens. De varkens werden in hokken met stro en een buitenuitloop gehuisvest. Na een tijdje maakte het stro plaats voor een betonnen vloer, de buitenuitloop verdween en de ramen werden geblindeerd. Allemaal maatregelen om goedkoper te kunnen produceren. Toen in 1990 de nieuwe generatie aantrad werd de nadruk op de akkerbouw gelegd. De varkenshouderij verslofte enigszins. In 2010 kwam het plan om de varkensstallen nieuw leven in te blazen. Het roer ging om. De varkentjes moesten weer de ruimte en vreugde krijgen die ze vroeger hadden ervaren.

Het Zeeuwse scharrelvarken wordt nu dan ook weer gehouden op stro, leuk om mee te spelen, lekker om op te kauwen. Er is weer een ruime buitenuitloop en volop daglicht. Staartjes blijven zitten. De scharrelaars hoeven zich niet aan te passen aan de stal, maar juist de stal is aangepast aan de varkens. Moeders gaan apart in de modderpoel, zodat ze even lekker tot rust kunnen komen. Als extra maatregel is de stal uitgerust met een milieuvriendelijk- biologisch luchtwassysteem. Dit zorgt ervoor dat de ammoniakuitstoot met 70% is gereduceerd.

Qua voeding zijn de varkens ook weer back to basic. Het grootste deel wordt verbouwd op het eigen akkerbouwbedrijf. De mest van de varkens wordt weer op het land gebruikt. Antibiotica wordt NOOIT gebruikt. Door de ruime opzet is de kans dat de varkens ziek worden veel kleiner. Ook het transport is zo aangenaam mogelijk; het slachthuis ligt op 30 minuutjes rijden, dus urenlange stress in een overvolle veewagen is niet aan de orde.

Met het Zeeuws Scharrelvarken haalt u een flink portie Zeeuwse rust en ruimte in huis, met de échte smaak van vroeger.

Zeeuws Scharrelvarken